dimarts, 5 d’octubre del 2010

Vaga general a Barcelona marcada per la presència de grups antisistema

Estació de Sants a les 7:30h del matí.
Des de primera hora del matí, a la ciutat comtal, es podia comprovar com la vaga general estava tenint un bon seguiment en quan al sector dels transports. L’estació de Sants es va llevar amb un aspecte desèrtic i amb poca afluència de gent “en comparació amb un dia habitual” segons afirmà l’encarregat del punt d’informació de l’estació. Poques corredisses i pocs viatgers degut a què més d’un 80% dels trajectes de llarg recorregut havien estat cancel·lats i la resta de transports es trobava en serveis mínims, fet que va obligar a molta gent a buscar altres maneres de desplaçar-se per arribar a les seves destinacions.


Pel que fa als comerços a peu de carrer la vaga no va tenir tan d’èxit sinó que va ser molt més desigual. N’hi havia que romanien tancats tot seguint la convocatòria però n’hi havia d’altres que obrien les portes com un dia de cada dia, ja que els seus propietaris creien que la vaga “no duria enlloc i no solucionaria res” o que “no els hi sortia a compte tancar perquè perdrien molts diners” o simplement perquè “no hi estaven d’acord”. Així doncs, hi havia opinions per tots els gustos, de manera que la vaga no va ser del tot general en les botigues.

A les escoles d’educació primària i secundària també va tenir un seguiment molt irregular. Segons el conserge de l’escola Joan Coromines no havien assistit a classe un 50% dels alumnes i un 25% del professorat havia fet vaga. Els alumes que no tenien professor passaven els minuts al pati i la resta, els que sí que en tenien intentaven fer classe dins del normal. Contràriament, a l’escola Lloret d’educació infantil i primària, una de les professores ens va confirmar que el 100% del personal docent hi havia assistit però tan sols un 70% de l’alumnat.

   
Banc ocupat i destrosses provocades per radicals
Cap a les 12 del migdia va ser quan a Plaça Catalunya, el centre i punt de trobada, davant de l’antic Banc Espanyol de Crèdit, van començar a arribar diversos grups de radicals d’altres parts i barris de la ciutat, amb pancartes, megàfons i crits reivindicatius.
Uns 700 joves antisistema van començar a avançar cap a la Rambla, que en trobar-se-la tallada per un mur de Mossos d’Esquadra van decidir trencar cap al Carrer Pelai tot baixant persianes als comerços oberts, fent pintades i llençant containers per arreu on passaven fins arribar a Plaça Universitat on es va desencadenar la disbauxa i el descontrol amb l’incendi d’un cotxe de la Guàrdia Urbana. En aquell instant, a les 13:10, va ser quan els Mossos d’Esquadra van començar a intervenir amb contundència per tal d’espargir la gent i posar ordre.
A les 15:05 de la tarda es va iniciar el desallotjament del Banc, ocupat des del dia 25 de setembre per un grup d’okupes antisistema pertanyents majoritàriament al grup del Moviment del 25 (http://movimentdel25.org/). D’aquesta manera va seguir la batalla entre Mossos i radicals, la qual va acabar amb 40 detinguts.

Però la cosa no finalitzava aquí. 
  
Crema de contenidors a la Gran Via
A les 16:30 la batalla campal continuava pel Passeig de Gràcia amunt i per la Gran Via, on els nombrosos antisistema van seguir construint barricades amb contenidors cremats, torretes amb plantes tirades per terra, tallant el tràfic i barrant el pas a qualsevol per tal que la gent quedés concentrada en aquella zona.
Tots els conflictes van fer que la manifestació més pacífica convocada pels principals sindicats, UGT, CCOO i USOC no pogués començar fins que els Mossos no van dissoldre als radicals, eren les 18:20 de la tarda. La manifestació va poder avançar tranquil·lament fins arribar al final del Passeig de Gràcia amb Plaça Catalunya on finalment, damunt d’un escenari, Gerard Quintana va llegir un manifest breu, intens i directe en contra de la nova Reforma Laboral tot mencionant alguns dels aspectes més controvertits: l’acomiadament més fàcil i barat, la disminució de contractes temporals, la congelació de les pensions, entre molts d’altres.

  
Inici de la manifestació sindical

Finalment la jornada va acabar sense conflictes destacats, exceptuant els conflictes deguts als balls de les dades de participació ja que mentre els sindicats oferien dades del 80%, el Govern les disminuïa fins a un 20%. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada