divendres, 11 de novembre del 2011

Matança del poble indígena Tagaeri


Indígenes Tagaeri (Font: Servindi
El sud de  la Provínicia de Pastaza, Equador, en un sector proper a Lorocachi, ha tornat a ser l’escenari de violència entre dues tribus de l’ètnia Huaorani. Els indígenes de Tigüino, encapçalats pel guerrer Omene Ima, van atacar i decapitar ahir a una quantitat indeterminada d’indígenes de Tagaeri. El gobernador de Pastaza, Guillermo Loza i el cap de Policía de Pastaza no van aconseguir tenir accés a la comunitat de l’ètnia Huaorani per concretar el nombre de morts però tot i així la CONAIE, Confederació de Nacionalitats Indígenes de l’Equador, estima que el nombre d’indigenes Tagaeri assassinats se situa entre 52 i 60.



Armando Boya, el president de l’ONHAE, Organización Nacional Huaorani de l’Amazònia Equatoriana, afirma que les possibles causes de la massacre són les empreses fusteres interessades en ampliar l’àrea d’intrevenció forestal a la reserva dels Tagaeri.

Per altra banda, la AMWAE, Associació de Dones Waorani de l’Amazònia Equatoriana, reafirma l’acusació feta per l’ONHAE constatant que “el succés es deu a l’impacte de les fàbriques i de l’explotació de l’home blanc en els territoris del poble Huoranai”.

El Parc Nacional de Yasuní, lloc on habita l’ètnia Huaorani, l’any 1989 va ser declarat per la UNESCO com a parc Bio-reserva i Herència Cultural a causa de la seva extraordinària i única biodiversitat, i de la presència de pobles indígenes com el Tagaeri. A més a més, el Govern nacional equatorià va declarar 700.000 hectàrees del parc com a “Zona Intangible”, declaració que implica una protecció total de la zona d’activitats perjudicials que puguin alterar-ne la riquesa natural.

Situació


Ver mapa más grande

1 comentari:

  1. Podrias actualizar mas informacion sobre estas tribus, gracias.

    ResponElimina