dissabte, 22 de gener del 2011

A partir d’un rumor se’n destapen injustícies

Jaume Reixach: “L’objectiu del periodisme és informar de la veritat per tal de poder transformar el món”

El director de la revista El Triangle denuncia que “els mitjans de comunicació estan controlats per empresaris i no per periodistes"

Jaume Reixach
Pepe Rodríguez, professor de l’assignatura “periodisme d’investigació” a la UAB, i Jaume Reixach, fundador, editor i director de la revista El Triangle, van deixar bocabadats amb les seves paraules uns 200 estudiants de periodisme reunits dilluns passat a l’Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació durant una intensa xerrada sobre el periodisme d’investigació.

Des d’un bon principi, en Pepe Rodríguez, va començar llençant consells als futurs periodistes i va assenyalar que per ser un bon periodista “és necessari ser crític i lluitar pel que creus que és veritat”. Així mateix també va donar molta importància al periodisme d’investigació, ja que, segons el professor, si no fos per aquest moltes coses “no aflorarien i no serien notícia”.

Per altra banda, Jaume Reixach, durant una de les seves intervencions va advertir als alumnes que el periodisme “és una vocació que va contra la censura i que ha de servir per canviar el món on vivim” i que per tant, “els periodistes es deuen a la veritat i al país” ja que, tal i com va afirmar repetides vegades, “els mitjans de comunicació són simples empreses governades per empresaris i no per periodistes”. Referent a això, també va manifestar que “moltes de les coses que hi apareixen només són una petita part de tota la merda que hi ha organitzada a nivell polític i econòmic”.

Reixach, va assenyalar també que l’únic periodista que de debò existeix és el d’investigació, aquell que d’un rumor en desemmascara una injustícia i la denuncia.
Tanmateix, el fundador de El Triangle, basant-se en el fet que ell va deixar ben aviat la carrera i va anar a buscar els “per què” dels petits problemes socials que ningú coneix, va fer incís en què “el periodisme és sobretot carrer i experiència”. 

Com era d’esperar, quan els estudiants van poder prendre la paraula, la qüestió referent a la telebasura i el deteriorament del periodisme actual no va trigar gens en aparèixer.
“Quan en un país, la CNN+ passa a ser substituïda per Gran Hermano 24h la societat queda del tot retratada”, amb aquestes contundents paraules el professor Pepe Rodríguez va respondre fent el seu anàlisi sobre el tema.També va afegir que el fet que la telebasura tingui audiència és perquè “és el que consumeix la societat”.

Jaume Reixach, per altra banda, va tenir un record pels 54 periodistes assassinats l’any 2010, ja que són aquells que “se la juguen denunciant injustícies”, i també pels altres 400 periodistes empresonats arreu del món. Arrel d’això va manifestar que “no es poden acceptar ni admetre periodistes que només volen el poder i només es resignen a ser observadors passius i a fer cròniques”.

L’acte també va comptar amb la participació d’Antonio Baquero, reporter de successos de El Periódico, que va fer incís en el fet que “a Espanya no es fa periodisme d’investigació sinó de filtració, ja que requereix temps i paciència”.

Finalment, els alumnes van poder gaudir de la presència d’Elisenda Villena, detectiu, criminòloga i directora de seguretat treballadora de l’agència d’investigació Método 3.
Villena, va oferir les claus necessàries per a ser un bon periodista d’investigació: “ser valent, constant, disciplinat i saber fer feina de carrer”.
També va constatar que si un detectiu i un periodista d’investigació duen a terme una mateixa feina o projecte, sempre cobrarà molt més el detectiu (20000€) que no pas el periodista (500€).
 
Ella mateixa va ser l’encarregada d’entregar el premi “Sabueso sin método”, corresponent a l’assignatura del professor Pepe Rodrígues, al millor treball de periodisme d’investigació titulat “Amposta, el pacte no escrit” i basat en un rumor sobre  la corrupció en aquella zona de Catalunya, elaborat per tres estudiants, Noemí Badrenas, Susanna Cases i Elena Domingo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada